Yanıcı (ADR) Taşıması
Karayolu taşımacılığı, mal veya yolcu taşımacılığının karayolu ağını kullanarak gerçekleştirildiği bir taşımacılık türüdür.
Yanıcı Depolaması Nedir?
Depolama süreçlerinde bazı ürünlerin depolamasına son derece dikkat edilmesi gerekmektedir. Özellikle tehlikeli maddelerin depolamasının özenle yapılması gerekir. Yanıcı depolaması nedir? En basit haliyle insana, çevreye ve hayvanlara zarar verebilecek tüm ürünler tehlikeli madde olarak anılmaktadır ve 9 farklı kategoriden oluşur. Her kategori farklı işaretlerle etiketlenir ve depolama buna göre yapılır.
Yanıcı Depolaması Nasıl Olmalıdır?
Standart ve tehlike barındırmayan ürünlerin depolanma sistemleri ve lokasyonları çok farklıdır. Yanıcı Depolaması için ise depoların yaşam alanlarına uzak yerlerde olması gerekmektedir. Belirlenen mesafe ise 500 metredir.
Bu depolarda kıvılcım ve ateş çıkarabilecek herhangi bir elektrik sistemi kullanılmaz. Ex-Proof (alev sızdırmaz, patlamaya karşı korunmuş)elektrik malzemeleri tercih edilir. Aynı zamanda depo içerisindeki nem sık sık kontrol edilmeli ve gerekli seviyede tutulmalıdır.
Alınabilecek ek önlemler ise aşağıda verilmiştir;
- Yıldırım düşme tehlikesi olduğu için depo en az 2 paratoner ile korunur.
- 2 farklı güvenlik görevlisi depoyu düzenli olarak kontrol eder.
- Depo 7/24 kamera sistemi ile gözetlenir.
- Deponun etrafı tel örgü ya da duvar kullanılarak kapatılır ve yetkililer dışında kimsenin girmemesine özen gösterilir.
Yanıcı depolarında alınması gereken en temel önlemler bunlardır.
Yanıcı Depolamasında Personel Sorumlulukları
Tehlikeli madde barındıran depolarda çalışan personellerin de sorumlulukları bulunmaktadır. Deponun belirli bölgelerine sigara içilmez tabelası yerleştirilmeli ve kesinlikle çakmak ya da kibrit gibi yanıcı maddeler kullanılmamalıdır. Bu tehlikeyi ortadan kaldırmak için deponun girişinde personelin üzerinde bulunan tüm yanıcı maddeler alınır.
Yangın tehlikesine karşı yapılabilecek her şey aşağıda verilmiştir;
- Personel yangın söndürme konusunda eğitilmelidir.
- Yangın söndürme ekipmanları yerleştirilmeli ve düzenli olarak sağlamlıkları kontrol edilmelidir.
- Belirli aralıklarla yangın alarmı konumlandırılmalıdır.
- Elektrik sistemi topraklanmalıdır.
Depo Özellikleri Nasıl Olmalıdır?
Deponun yapıldığı malzemeler tehlikeli maddelere uygun seçilmelidir. Örneğin depoların zeminleri aşındırıcı maddeler zarar vermesin diye aşınmaz malzemeden yapılmalıdır. Eğer depoda birbiri ile reaksiyon gösterebilecek kimyasal maddeler bulunuyorsa bu maddeler deponun farklı bölümlerinde depolanmalıdır.
Depo personelleri polyester ya da naylondan üretilen kıyafetleri giymemelidir. Elektrik tehlikesine karşı pamuktan üretilen kıyafetler tercih edilmelidir. Depoda bulunan malzemeler direkt olarak zemine yerleştirilmemelidir. Maksimum güvenlik için araya en az 10 cm mesafe koyulması uygun görülmüştür.
Yanıcı depolaması çok kapsamlı bir konudur ve uzmanlar tarafından yapılması gerekmektedir. Tehlikeli ürünlerin maksimum güvenlik ile depolanmasını istiyorsanız ENCO ile iletişime geçebilir, profesyonel bir hizmet alabilirsiniz.