ENCO Logistics

Otomotiv ve Yedek Parça Lojistiği

20 Ağustos 2024

Bugün bir otomobil   yapmak için yaklaşık 30.000 parça gerekiyor.

Otomotiv endüstrisi dünyayı küresel bir köy haline getirdi. Bir aracın üretimi için gerekli olan parçalar, birçok farklı ülkeden tedarik edilebiliyor. Üretilen araçlarsa dünyanın dört bir yanına dağıtılıyor. Üretim tesisleri hiç durmadan 7/24 çalışıyor. Bu da kesintisiz bir yedek parça lojistiğini zorunlu kılıyor.

Dünyanın en büyük endüstrilerinden birisi otomotiv endüstrisi. Aynı zamanda da rekabetin yoğun olduğu bir sektör. Otomotiv markaları hem kalitelerini hem de karlılıklarını koruyabilmek adına güvendikleri tedarikçilerle çalışmayı tercih ediyorlar. Otomotiv endüstrisinde en önemli tedarikçilerden birisi de tedarik zincirinin içerisinde bulunan otomotiv lojistik firmaları.

OTOMOTİV VE YEDEK PARÇA LOJİSTİĞİ

Otomotiv üretiminde zamanlamanın önemi tartışmasız bir konu. Üretim hattının durmaması için, belli bir güvenlik stoğu olması ve parçaların lojistik firması tarafından zamanında tesise getirilmesi gerekiyor. Bu sürece bütünsel olarak baktığımızda, aslında karşımıza tedarik zinciri yönetimi anlayışı çıkıyor.

Karlılığını korumak isteyen otomotiv üreticileri yüksek stoklarla çalışmaktan kaçınıyorlar. Bu nedenle JIT (just in time – tam zamanında) lojistik anlayışını benimsiyorlar.

OTOMOTİV SEKTÖRÜ İÇİN TEDARİK ZİNCİRİ

Otomotiv üretiminde maliyetlerin düşürülerek, karlılığın artırılması için depo yönetimi ve lojistik süreçlerinde 3PL ve 4PL konularında tecrübeli firmalarla çalışmak önemli. Sektörün ihtiyaçlarını ve dinamiklerini bilen, tedarik zinciri uzmanı firmalar, A’dan Z’ye, tedarikçiden malzemelerin toplanmasından, depolanmasına, üretim tesisine aktarılmasından son kullanıcıya ulaştırılmasına kadar her adımda markanın karlılığına katkı sağlayacaktır.

Tedarikçilerle iletişim halinde olup, malzemelerin tesisten alınması, gerekiyorsa uygun koşullar sağlanarak depolanması ve esas üretim tesisine tam zamanında taşınması uzman bir ekip ile mümkündür.

OTOMOTİV LOJİSTİĞİ ÇÖZÜMLERİ

Otomotiv yedek parça ve yan sanayi lojistiği her ölçekteki tedarikçi firmanın ihtiyaç duyduğu bir hizmettir. Bu hizmet farklı şekillerde, üretici olan firmaların ihtiyaçlarına göre planlanabilir. İşte otomotiv yedek parça ve yan sanayi lojistik çözümleri;

KONTRAT LOJİSTİĞİ

Bir plan doğrultusunda, düzenli lojistik faaliyetleri olan firmalar tarafından tercih edilir. Bu taşıma anlaşması üretici ve lojistik firması tarafından belirli bir dönemi kapsayacak şekilde, sabit bir ücret tarafından yapılır. Bu sayede, üreticiler lojistik sektöründeki fiyat dalgalanmalarından etkilenmezler ve bütçe planlamalarını daha kolay yapabilirler. Aynı zamanda belirli bir firmayla çalıştıkları için her türlü konuda daha kolay çözüme ulaşabilirler.

PARSİYEL TAŞIMA (LTL)

Parsiyel taşıma, bir aracı tam doldurmayan yükler için tercih edilen bir yöntemdir. Kısaca, bir aracı farklı yük sahibi ya da sahipleriyle paylaşma esasına dayanır. Parsiyel taşıma seçeneğiyle üreticiler bir aracı tam doldurmayan yükleri için, yükün kapladığı alan kadar ödeme yaparlar ve daha uygun fiyatlarla lojistik süreçlerini gerçekleştirebilirler.

TAM YÜKLEME (FTL)

Tam yükleme ya da uluslararası lojistikte kullanılan şekliyle FTL, bir aracı tam dolduran yüklerin lojistiği için kullanılır. Kapıdan kapıya lojistik hizmetlerinden birisi olan FTL ile tek seferlik ya da seyrek taşıma işlemlerinizi yapabilirsiniz. Ancak belirli bir güzergahta, düzenli lojistik ihtiyacınız varsa kontrat lojistiği seçeneğini kullanmanız daha mantıklı olacaktır. Çünkü lojistik hizmetinin bedeli kontrat lojistiğinde dönemsel olarak değişmez, lojistiğin yoğun olduğu zamanlarda araç bulmakta zorlanmazsınız ve taşımalarınız daha ekonomik ve bütçe dostu olur.

SPRINT TAŞIMA

Sprint taşıma olarak da bilinen hızlı taşıma, zaman kısıtı olan sevkiyatlar için idealdir. Normal bir lojistik süreci ile 10-15 gün sürebilecek taşımalar, hızlı taşıma ile 2 günde teslim edilebilir. Burada lojistik sürecini hızlandıran unsurların başında çift şoför kullanılması gelir. Ayrıca hızlı taşıma için genellikle küçük araçlar tercih edilir, bu sayede büyük araçların kullanmasının yasak olduğu yolları kullanarak kilometreyi de kısaltır. Hızlı taşıma, çift şoför kullanılması gibi nedenlerle diğer lojistik seçeneklerine göre biraz daha maliyetli olabilmektedir.


OTOMOTİV YAN  SANAYİ VE YEDEK PARÇA DEPOLAMA ÇÖZÜMLERİ

Otomobil parçalarının depolanması için, bu parçalara göre özelleştirilmiş depo alanlarına ve teknolojilerine ihtiyaç vardır. Ayrıca etiketleme, RFID gibi stok kontrol teknolojileri, sipariş sistemlerini destekleyen depo yönetim modülleriyle de depo süreci desteklenmelidir.

Bu hizmetlerin yanı sıra depo yönetimine basit montaj işlemleri, fire ve atık yönetimi, ürün kalite kontrolü gibi katma değerli hizmetler de eklenebilir. Bu da hem tedarikçileri hem de otomobil üreticileri için süreç kolaylaştırıcı bir 4PL ortaklığı olacaktır.

ENCO’DA OTOMOTİV YAN SANAYİ VE YEDEK PARÇA LOJİSTİĞİ ÇÖZÜMLERİ

ENCO, 36 yıllık tecrübesiyle uluslararası otomotiv tedarik zinciri çözümleriyle yanınızda. Türkiye ve Almanya’da bulunan depolarımız, geniş ve çeşitli araç filomuz, işinin uzmanı deneyimli personelimiz ve ihtiyaçlarınıza özel geliştirilmiş hizmetlerle iş ortağınız olmaya hazırız.

LOJİSTİK ÇÖZÜMLERİ

Uluslararası nakliye 
Just in Time Hizmet
Kapıdan kapıya lojistik
Milk-run
A’dan Z’ye tedarik zinciri yönetimi
Kontrat lojistiği
FTL ve LTL lojistik
Sprint (hızlı) lojistik
Rota optimizasyonu
Kanban sistemi
Deniz, hava, demir ve karayolu lojistiği seçenekleri
Intermodal ile sürdürülebilir taşıma
Tersine lojistik

DEPO YÖNETİMİ ÇÖZÜMLERİ

RFID ile stok kontrolü 
WMS altyapısı
Ürün kalite ve kontrolü
7/24 takip sistemi
2 aşamalı güvenlik sistemi
Paketleme
Sipariş ve stok yönetimi
Envanter planlama
Tedarikçi yönetimi

Otomotiv, otomotiv yedek parça ve yan sanayi lojistik hizmetlerimizle ilgili detaylı bilgi almak için Otomotiv Taşımacılığı sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Karayolu lojistiğiyle ilgili daha detaylı bilgi için Karayolu Taşımacılığı, Kapsamı ve Avantajları yazısına göz atabilirsiniz.